Бавеш Толани – международен учител на Изкуството да живееш

10150_10152979365210512_28637158_n
Затворници от Бургаския затвор ще се състезават с близо 1000 духовни водачи от Индия и ще поставят световен рекорд по медитация. Учителят по йога Бавеш Толани, който им проведе седмичен курс по медитация на Изкуството да живееш е отправил покана за състезанието. Близо 150 лишени от свобода медитираха повече от три часа на ден, което си е направо световен рекорд, каза за вестник „Фактор“  Толани  –  „Аз ще запиша на всеки един от тях рекордното време за медитация и ще изпратя резултатите на моят колега от фондация Изкуството да живееш Прасана Прабу. Той ще ги внесе във фондация Изкуството да живееш и през октомври тази година ще наградим победителите. Онзи, който най-много часове е издържал медитацията, ще бъде включен в книгата за рекордите на Гинес. Вашите затворници са много дисциплинирани и с интерес посещаваха курса на Изкуството да живееш“, каза още Бавеш Толани.

Осъдените не се нуждаят от наказание, нуждаят се от лечение“. Това е философията на индийския учител на Изкуството да живееш. Преди броени дни той стъпи на бургаска земя. Йогата е част от международната организация Изкуството да живееш. Тя се доказа с подкрепата на Министерството на правосъдието в България с хуманитарен проект в българските затвори и пробационни служби. Целта на проекта е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите. Изследванията показват, че „опандизените“, които са преминали през курсовете, когато излязат на свобода, приемат по по-лесен начин обществото и стават добри граждани.

377622_10151495027005775_371243678_n

Бавеш Толани проведе психотерапия в Бургаския затвор миналата седмица. В петдневните курсове на Изкуството да живееш участваха повече от 150 лишени от свобода и десетина души служители.

Затворниците общуваха с Бавеш на три езика – български, индийски и английски и правиха Сударшан Крия. Това е комплексна дихателна практика, извлечена от йогистката наука за дишането и преподавана от организация Изкуството да живееш. Тази уникална дихателна практика Сударшан крия, използва специални ритми на дишане, за да възстанови душевната ни хармония чрез постигане на баланс между тялото, ума и духа ни. Негативните емоции и мисли се складират във всяка клетка на нашето тяло под формата на токсини, които предразполагат към заболявания. Техниката Сударшан Крия обогатява клетките с кислород и изчиства токсичните вещества от тях. Осъдените споделиха, че по време на терапията преживяват поток от положителни емоции, които изместват гнева, разочарованието и депресията. Тялото се чувства подмладено и по-здраво, а умът по-ясен и спокоен. Направените изследвания на десет от участниците в курса показаха, че холестеролът, кортизолът в кръвта и нивото на лактоза са в състояние на покой, но и осъзнатост. Значителното повишаване на броя на клетки-убийци и антиоксидантни ензими подсказва, че редовната практика на Сударшан крия може да помогне за предотвратяване на много тежки болести в това число зарази и дори рак. Намаляването на холестерола може да предотврати сърдечни болести, а депресията бързо отшумява при 70 процента от случаите.

931355_10152922668995512_1947532395_n

Шри Шри Рави Шанкар е основател на фондация Изкуството да живееш и „Международната асоциация за човешки ценности“ и посвещава живота си на възстановяването на мира в света. Шри Шри Рави Шанкар преподава знание за дишането и медитацията и вдъхновява хората да бъдат полезни за обществото и да живеят радостен и мирен живот. Любовта към хората е най-силната му мотивация. Той е световно признат от правителства, институции, видни личности и обикновените хора заради приноса му за постигане на по-щастлив, по-спокоен и по-здравословен живот. Всяка година основателят на фондация Изкуството да живееш Шри Шри Рави Шанкар ръководи множество социални проекти по цял свят и отправя послания към хора, институции и правителства в над 40 страни, в това число към събрания на Обединените нации, Върховния съвет за световен мир в Ню Йорк, Световния икономически форум в Давос и Европейския парламент в Страсбург. Годишно Шри Шри Рави Шанкар и фондация Изкуството да живееш посещава средно по 170 града по света.

През тази година той беше номиниран за трети път за Нобелова награда за мир. Немският Бундестаг и Конгресът на САЩ бяха сред институциите, които издигнаха кандидатурата му. С обаянието и мъдростта си Шри Шри Рави Шанкар преминава отвъд всякакви класови, расови, религиозни и етнически бариери.

* Една статия на Станислава КОДЕВА

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s