Изкуството да живееш – Решение за Гняв, Контрол и Конфликт с Шри Шри Рави Шанкар

Patanjali-Yoga-Sutras-1
Гняв ~ Контрол

Яростта няма нито уши, нито зрение. Тя единствено води до реакция.

А реакцията води до съжаление. Съжалението причинява разочарование. Разочарованието замъглява здравия разум.

Неразумните действия пробуждат ярост и започва един порочен кръг.

Единствено себе-познанието и отдадеността могат да те освободят от този порочен кръг. Когато в огъня на знанието са предложени яростта и отмъщението, топлината на неопетнения Аз засиява. Това е истинска Ягя.

Много хора имат проблем да се освободят от чувството на контрол, което причинява тревога, безпокойство и влошени взаимоотношения.

fire isolated over black background

Събуди се и виж – всъщност някога имаш ли контрол? Какво контролираш? Може би малка част от будното ти състояние! Нямаш контрол докато спиш или сънуваш. Нямаш контрол върху мислите и емоциите, които се появяват в теб. Можеш да избереш дали да ги изразиш, или не, но те идват при теб без твоето разрешение. Повечето от функциите на твоето тяло не са под твой контрол. Мислиш ли, че контролираш всички събития в живота си, в света или във вселената? Това е смешно! Когато погледнеш на нещата от този ъгъл, не e нужно да се страхуваш да не загубиш контрол, понеже ти нямаш такъв, за да го загубиш.

Дали го осъзнаваш, или не, само когато се отпуснеш истински, можеш да оставиш чувството си за контрол. Твоята идентификация с това, че си някой, не ти позволява да се отпуснеш напълно и ограничава твоя обсег.

Конфликт

Нещастни са онези, които жадуват за света. Щастливци са онези, които жадуват за Божественото. Глупави са онези, които те карат да жадуваш за света.

Мъдри са онези, които те карат да жадуваш за Божественото.

IMG_5710

Източникът на конфликта е понятието “мое” и “твое”. Себе-познанието отслабва чувството на ограничената принадлежност и разрешава конфликта. Когато знанието изгрее в теб, никой не ще ти бъде чужд по целия свят. В същото време осъзнаваш, че знаеш много малко дори за най-близкия си човек. Не можеш да разбереш никого напълно, понеже животът е загадка! Събуди се и виж. Всички тези разграничения – “мен, мой, другите” – просто се разтварят.

https://www.youtube.com/watch?v=wfhJN4d-m7I

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s