Въпроси за Тайните на медитацията

Шри Шри Рави Шанкар отговаря на въпроси за тайните на медитацията:

Шри Шри Рави Шанкар: Слушай. Ти дишаш нали? Дишаш! Определено го правиш. Ти го знаеш, аз го знам и всички останали го знааят.
Тогава какво се случва? Въздухът навлиза в твоето тяло и същият излиза от него и пътува по целия свят. Можеш ли да кажеш, ‘Това е моя въздух’?
Ако разглеждаш нещата на по-фино ниво, разбираш, че не можеш да притежаваш, не си собственик. Но на по-грубо ниво можеш да кажеш, ‘Това е моето тяло.’ Определено!
Дори тогава, твоето тяло произвежда вибрации или енергия. Ти даваш енергия и получаваш такава от космоса. Има непрекъснат поток и всяка клетка в тялото ти се променя.
Ти обменяш енергия през цялото време. Ти не си нищо друго, освен определена вибрация, вълнова функция, честота.
Определена честота се казва „Сюзън“, друга честота се казва „Джефри“, а друга „Майкъл“. Ти си почти като отделен телевизионен канал. Също както от телевизионната кула се разпространяват различни честоти, за различни канали и от всеки дом, от всеки телевизор те могат да бъдат уловени.
Ти не можеш да кажеш, ‘моят телевизор хваща „BBC“, но как и телевизора на съседите успява да хване същия канал ?’ Те са на една и съща честота.
Твоето съзнание е също функция на вълната и има толкова много възможности, толкова много пътища.

_dsc8574

Същото е със слънцето. Когато слънчевите лъчи навлязат през прозореца на твоята къща, не си казваш ‘О, слънцето влезе през прозореца ми и аз го залових’ Не. Същото слънце ще навлезе изцяло и през прозореца на съседа и през прозорците на други хора по целия свят. Това е сферично мислене.

Ние сме научени да мислим линейно. Ако нещо е родено, то трябва да умре – това е линейното мислене. Мислете сферично. Веданта ви дава сферично мислене. Древните хора са знаели сферичното мислене и затова те използват думата може би, може би това и може би онова.

В джайнизма и джайнистката философия също се използва „може би“. Това е много интересно да се разбере. Чрез сферичното мислене, интелекта се стимулира и има възможността да надхвърли ограниченията и да види истината отвъд.

Слънцето е изцяло тук и изцяло там. И ти си просто вибрация. Като тяло не можеш да бъдеш навсякъде, но като съзнание можеш да бъдеш на много места.SONY DSC
Когато докоснеш цвете, твоите вибрации отиват в цветето.
Чували ли сте за биометрични брави? Това са брави, които ще се отворят само ако ги докоснеш. Ако бяхте говорили за тези брави преди 20 – 25 години, хората щяха да ви се изсмеят и биха ви помислили за луди. Всичко е възможно.

Така, че всичко е просто функция на вълната. Цялата вселена е вълна; поле на съзнание.

Въпрос: Отказа от лекарства счита ли се за самоубийство?

Шри Шри Рави Шанкар: Не! Ако някой отказва медикаментозно лечение и иска тялото му да следва някакви природни принципи, тогава това не е самоубийство. Всичко е наред.
Но когато някой от мъка се опитва да се удуши и да сложи край на живота си, това вече се счита за самоубийство, доколкото съм запознат. На това аз бих казал самоубийство.img_2915
Понякога хора, които са в кома са поддържани изкуствено живи, чрез машини за дълъг период от време. Това, което бих казал аз е да се оставят нещата естествени, да не се насилват по изкуствен начин. Това е моето лично мнение, но има различни мнения по този въпрос.
Когато знаеш, че някой няма да може да оцелее и да се върне към нормален начин на живот няма смисъл да се поддържа жив, само като зеленчук. Аз бих казал, махнете всички тръби и нека природата да си свърши работата.

Advertisements

2 thoughts on “Въпроси за Тайните на медитацията

  1. Pingback: Всяка стъпка е радост и всяко действие е празненство – Шри Шри Рави Шанкар | Изкуството да живееш | Доброволците

  2. Pingback: 18 принципа на духовния живот – Шри Шри Рави Шанкар | фондация изкуството да живееш България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s