Няколко думи за Сатсанг от Шри Шри Рави Шанкар

Сатсанг

Умът, който търси удоволствия, не може да бъде в центъра си. Или търсиш удоволствия, или идваш при мен. Когато си в центъра си, всички удоволствия идват към теб така или иначе, но те вече не са удоволствия. Губят своя чар. Ако се наслаждаваш на своето страдание, тогава отново не можеш да бъдеш в центъра си и си далеч от пътеката. Умът, който търси удоволствия или се радва на страданието, никога не може да достигне най-висшето. Ако търсиш удоволствия, забрави за сатсанг. Защо си губиш времето? Това е Изкуството на Живота.

7-2

Какво време отделяш на Божественото? Обикновено отделяш времето, което е останало, когато нямаш нищо друго за правене, когато нямаш гости, няма купони, на които да ходиш, няма хубави филми за гледане, няма сватби за празнуване. Такова време отделяш безпроблемно, но това не е качествено време.

Отделяй качествено време на Божественото; то ще бъде възнаградено. Ако не получаваш отговор на молитвите си, то е, защото никога не си отделял качествено време. Направи сатсанга и медитацията своите най-важни приоритети.

Вяра

Лъжливите подсигуровки не позволяват на вярата ти да расте. Когато оставиш подсигуровките си, вярата ти ще израсне. Когато барикадираш живота си с подсигуровки, държиш вярата настрана. Вярата е тази, която донася съвършенство в теб. Вярата е най-великата сигурност.

Ако имаш материални подсигуровки, а нямаш вяра, ще продължаваш да си обзет от страх. Tрябва да се освободиш от всички притежания в умa си. Лъжлива подсигуровка е да държиш нещата там, където не им е мястото. Да имаш работа, къща, приятели – това са все илюзии за сигурност.

Дръж къщата там, където принадлежи, не в ума. Дръж парите в банката или в джоба, не в ума. Дръж приятелите и семейството там, където принадлежат, не в ума.img_4166

Божественото е твоята единствена сигурност. Вярата е да осъзнаеш, че винаги получаваш това, от което се нуждаеш. Вярата е да дадеш на Божественото шанс да действа. Твоето тяло принадлежи на света. Твоят дух принадлежи на Божественото.

Имай вяра в звука, а след това насочи вярата си и към тишината. Имай вяра в звука, когато е приятен, но имай вяра и в тишината, когато звукът е неприятен.

Хората някак си имат повече вяра в бърборенето и клюкарстването отколкото в пеенето и знанието. Когато някой каже нещо негативно, веднага вярваш в него и умът ти се обезпокоява. Вярването в неприятния шум създава бъркотия в ума ти. Когато това се случи, пренасочи вярата си към тишината.

Имай вяра в звуците като пеенето на мантри. Имай вяра в знанието. Имай вяра в тишината.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s