„Свобода зад решетките“ продължава да работи в България!

През октомври 2006 г. с подкрепата на Министерството на правосъдието на Република България фондация Изкуството да живееш стартира хуманитарен проект „Свобода зад решетките“ с преподаването на антистрес програмата на Изкуството да живееш за служители и лишени от свобода в българските затвори и пробационни служби. Проектната цел е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите. След затвора в Стара Загора курсът бе проведен във всички останали български затвори. В проведените 60 курса участваха над 1000 служители и лишени от свобода.

Програмата Свобода зад решетките продължава да се развива в България, като предстоящите месеци фондация Изкуството да живееш ще работи отново с лишените от свобода в Стара Загора.

DCIM100GOPRO

Други международни изследвания, най-вече в САЩ, при преминалите лишени от свобода курса отчитат следните ползи и подобрения:

 • чувствително намаляване на злоупотребата с цигари и алкохол;
 • намаление на престъпленията в условията на рецидив;
 • значително подобряване на взаимоотношенията с другите лишени от свобода и сътрудничество с представителите на администрацията и другите държавни власти;
 • 80% от лишените от свобода отчитат подобрения на съня си като резултат от курса;
 • 60% от лишените от свобода смятат, че са по-малко склонни към агресия спрямо служителите, и приписват тази промяна на курса;
 • в затворите, където курсът е провеждан, служителите докладват значително подобряване на сътрудничеството с лишените от свобода;
 • 75% от служителите, които са наблюдавали курса или са чули за него, отправят молба курсът да бъде организиран за тях и техните семейства.

Вижте какво споделиха едни от първите участници в програмата Свобода зад решетките:

 • Хареса ми начина, по който се чувствах след уроците. Преживяванията по време на курса Изкуството да живееш бяха много приятни и определено се чувствам по-спокоен и уравновесен. Бих искал да приемам без терзания онова, което ми се случва. Надявам се Изкуството да живееш да достигне до повече хора.
 • В курса Изкуството да живееш ми харесаха техниките на дишане, които научих. Чувствах как се освобождавам от напрежението и сега съм много по-уравновесен и спокоен. Курсът на фондация Изкуството да живееш е добър и пълноценен и човек научава доста полезна информация. В своя живот бих приложил техниките за дишане, за успокояване и разтоварване от ежедневието.

DCIM100GOPRO

 • Като цяло курсът Изкуството да живееш беше много интересен и занимателен, имаше много емоции и лично аз преживях много хубави дни. Чувствам се много добре и най-вероятно ще продължа да практикувам. Лично аз съм спортна натура и много от упражненията ще ми послужат занапред. Бих желал отново да се проведе и да бъде малко по-дълъг.
 • Всичко ми хареса в курса Изкуството да живееш – дишането, упражненията. Беше много полезно за мен и здравословно. Чувствам се зареден с енергия, с приповдигнато настроение, чувствам се жив. Бих искал да приложа упражненията и да науча повече неща за йогата.
Advertisements

One thought on “„Свобода зад решетките“ продължава да работи в България!

 1. Pingback: Да се освободиш от Петте Източника на Страдание – Изкуството да живееш | фондация изкуството да живееш България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s