Споделени преживявания от летен лагер YES! с Изкуството да живееш!, 2017

20604196_1446878705379136_6817926927626919254_n.jpg

Толкова вдъхновяващи и презареждащи са преживяванията, които споделиха участниците от летния лагер YES!. Тази година той се проведе от 30-ти юли до 5-ти август в град Павел баня. Може сам да се убедиш от думите на тийнейджърите в ефекта от програмата по време на лагера YES!.

Лагерът YES! дава възможност на младите участници да развият своите умения, да открият способности, за които не са подозирали и да се осмелят да мечтаят без граници. Да се борят за мечтите си и да знаят пътя, по който дори и най-невъзможните желания, стават от само себе си реалност.

Фондация „Изкуството да живееш“ организира и други лагери и курсове през цялото време на годината, както за тийнейджъри, така и за по-малки участници като  курса ART Excel. Лагерът YES! създава възможности за създаване на приятелства, за изживяване на различен опит. На лагера YES! участниците изживяха щастливи дни, защото бяха тук и сега, бяха зазимени за реалността, от която не спираха да се забавляват, както и да се поучават от постъпките си.

„За първа година бях на лагера Yes, но съм сигурна, че ще се връщам още много години. Това беше едно невероятно и уникално преживяване. Още на първия ден се запознах с всички и започнахме да говорим.  Следващите дни намирахме все повече общи теми. Сплотявахме се. Дори и само за 1 седмица всички ние намерихме 2-ро семейство  и сигурно приятели за цял живот. Може да си мислите, че е невъзможно за толкова кратък период от време да се сближиш толкова много с някои хора. НО е възможно.  Всеки разказва част от своята история и накрая се получава една приказна приказка. Всеки ден играехме нови игри и говорехме на различни теми. Една от най-интересните игри беше когато излизаха 3-ма човека и започваха да играят някоя от тях измислена сцена. Имахме страхотни идеи и така развихме своята креативност. Моята любима игра беше, когато на половината лагер завързаха очите, а другата водеше някой и трябваше да покаже света на „слепия“. През цялото време пазихме тишина и продължихме да мълчим 2 часа. Беше едно незабравимо преживяване. А най- приятно през лагера беше йогата всяка сутрин. Учихме различни дишания и упражнения за концентриране, релакс, успехи …

Просто един уникален и незабравим лагер <3″, Виктория, 15г.

“На този лагер научих,че е много важно да сме като децата – да сме естествени и да живеем за момента. Сега се чувствам по – свободна. Благодаря Ви!“, Александра, 14г.

Въпреки че съм ходила на много лагери до сега, този най – много ми хареса. Страхотните хора, които ме заредиха с енергия.  Отборът ни много ми хареса, въпреки че бяхме с едно момче само, но затова пък най – доброто. Приказвахме си много и преживяхме доста приключения заедно, както и научихме някои неща за живота. Храната беше страхотна и едновременно с това полезна и съм много радостна, че успях да издържа на всички предизвикателства. Игрите страшно много ми хареса и това, че се отървахме от нашите телефони и сякаш се върнахме във времето , когато са живели нашите родители и са играели такива игри постоянно. На куче и кокал най-много ми хареса. Използвахме стратегии, смяхме се страшно много заедно и мога кажа,че това цялото преживяване ми беше най – уникалното до сега. Много от нещата ми се случиха за пръв път и наистина бях силно развълнувана. Любимото ми преживяване беше това с реката и мълчанието… Аз по принцип съм от доста приказливите и не вярвах, че мога да мълча в продължение на 2 часа, но успях. Беше страхотно изживяването , като бяхме момиче с момче. Допринесе – романтика, просто страшно много ми хареса, когато разбрах, че наистина мога да разчитам на момчето, което ме водеше и направи изживяването ми невероятно. Нямам търпение за догодина!“, Симо, 16г.

„Лагерът беше прекрасен. Научиха ме на много нови неща, които са важни за бъдещето ми. Забавлявахме се много: пяхме, танцувахме. Играхме много различни и хубави игри, които развиват определена област от живота ми и самата мен. 100% във всичко, което правим. Храната беше чудесна, много вкусна и здравословна. Изпълнявахме задачите си с много труд и амбиция. Вземаха ни много точки, но си го заслужавахме ( след това обаче си ги получихме отново. Разказваха ни различни истории с поуки, които са особено важни за нас и ни учат на много. Сега се чувствам значително по-свежа и енергична от преди. Цялата емоция и всичко, което правят за нас беше невероятно. Усещането след този лагер е просто неописуемо.“, Дарина, 14г.

20621264_1446878352045838_2566317070564096102_n

„Моето лично мнение беше,че не трябва винаги да даваш прошка.  След този лагер осъзнах, че когато прощаваш  на някого ти се освобождаваш психически. Другите направиха атмосферата по-хубава. Накараха ме мен сама да отворя своите обятия за тях. Дадоха ми енергия, която ме мотивира да дам 100% от себе си. Дихателните упражнения ме направиха по-спокойна , не мислех за нищо, което да ме товари и се свързах  духовно със себе си,своето тяло и психика. Благодарна съм на Косьо и Сана за тяхната мъдрост, която ми предадоха чрез истории, приказки и физически примери. Тук се чувствам сякаш живея по много по-различен начин от този, които водя по принцип. Хубавите моменти заедно бяха най- сладката и незабравима част.“, Биляна, 15г.

„Тази година изпитах истинското “Yes” преживяване. Радвам се,че си намерих истински и забавни приятели. Тази година се чувствах наистина свободен и на сто процента. Радвам се, че имах шанса да заздравя своето приятелство с някои от тези които познавах от миналата година. На мен най-много ми помогна  играта в която с нас партньор  трябваше да разкажем за нашите проблеми и да говорим за тях. И много ми хареса упражнението за концентрация.“, Калоян, 15г.

„Прекрасно! Изкарах по начин, по който няма да забравя. През тези дни бях заобиколена от страхотни, мили, отзивчиви деца, асистенти, организатори и готвачи. Храната беше божествена , приготвена с много любов и внимание. Програма за всеки ден беше добре измислена и направена така,че да е най-лесна и забавна за децата. Всеки урок, всяка релаксация,медитация, песен, приказка и т.н. бяха предадени от организаторите и асистентите на 100%. На всяко дете бе обърнато специално внимание, за да може да подобри своята неувереност , да се почувства обичано и обгрижвано. Относно хотела нямам забележки – чисто, поддържано, уютно. Благодаря ви за всичко! Благодаря,че ви има и, че правите децата щастливи истински и безкрайно!“, Йоана, 16г.

„ За втори път карах Yes! Лагера и все още има изненади, нови емоции, приятели, идеи… Програма е така направена ,че никой да не се прибира вкъщи непроменен или недокоснат от случващото се тук. Днес виждам някои хора доста по-различни, в сравнение с първия ден по-добри, по – усмихнати, по – заредени, по – истински. Доста деца напоследък играят основно електронни игри и забравят насладата от движението. Тук ние се забавлявахме с много динамични и поучителни игри, бяхме на 100% печелехме и губехме заедно, защото бяхме разделени на отбори. Отборът тук става твое семейство , а същото можем да кажем и за целия лагер – всички деца, ръководители, асистенти, готвачи … може би отборът ти е семейството, а останалите родата !  Научихме много различни дихателни техники за усъвършенстване, спокойствие и концентрация. Изхвърлихме насъбралата се (-) енергия заменяйки я с положителна. Догодина – пак!“, Мария, 15г.

„Лагерът беше много забавен. Освен това могат да се научат много полезни за живота неща. Дишането дава енергия и концентрация. Полезното хранене е по-трудно, но за 1 седмица има резултати. Падна ми се най – готиния отбор ❤ и им пожелавам „ Към дъгата“ и да се видим другата година. Много от игрите те карат да не те е срам и да си на 100%, което е много важно. Запознах се с готини хора на лагера и преживяването беше невероятно.“, Здравко, 14г.

„Първоначално бях малко притеснен, но всички хора с които се сприятелих, се оказаха много мили. Също така упражненията и дишането, което правихме ми помогнаха да се отърва от лошите мисли и да се отдам изцяло (почти) на забавлението.  Игрите бяха хиперзабавни  и си направих кефа. Също така научих медитации, които ще са ми много от помощ!”, Стефо,15г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s